Tips Penjagaan Rambut Untuk Gadis Berhijab..

Assalammualaikum W.B.T Everyone.. Haa~ Duday niza mau sharing2 with uollz bout tips penjagaan rambut or lbih dikenali sebagai hair treatment yg hari2 niza dok bal0n kt rambut niza ni.. ngee~ but sebelum tu niza nk inform kt uollz "kejadian2" yang sering berlaku pd rambut kita..

Pernah tak uollz mengalami keguguran rambut?
haaa.. Jawapan yg selalu kita dengar "MALASLAH NAK JAGA LEBIH DETAILS.. PAKAI SHAMPOO JE DAHLA.. LAGIPUN PAKAI TUDUNG KOT BUKAN ORANG NAMPAK PUN GUGUR KE TAK!" for me alasan ni mmg xleh diterima pakai ok? kita knela jaga kebersihan rambut kita jugak kwn2.. pernah tak housemate uollz tgur "RAMBUT SAPE BERSEPAH2 KAT LANTAI NI? DAH MACAM SABUT KELAPA DH AKU TGK!" bende2 mcmni amat memalukan right kalau dieowg dh tau sape pelakunye? so, JOM kite Selesaikannya..
Caranya mudah je.. Setiap kali lepas uollz shampoo rambut tu knela pakai perapi yang bersesuaian.. dengan pemakaian shampoo serta rawatan ASAL BOLEH sahaja akan menyebabkan rambut gugur dengan kuantiti yang banyak dan rambut akan menjadi kasar mcm dawai.. am i right? haaa.. puncanye bila kita shampoo lapisan kulit kepala dan rambut kita akan terbuka.. Then bila kita melakukan urutan ketika shampoo, rambut kita akan terikat antara satu sama lain.. Akibatnya rambut kita akan mudah rosak, putus, gugur dan kasar umpama berus sabut.. hihihi Oleh tu gunakan la perapi selepas bershampoo ianya juga mengelakkan rambut kita daripada rapuh & rosak.. =)


Istilah "Jangan Cuci Rambut Tiap2 Hari Nanti Rambut Rosak"?
istilah ni awas ye? sekiranya uollz jarang cuci rambut akibatnya lapisan kulit kepala akan tertutup, rambut akan menjadi lebih kasar, kering dan mudah rapuh.. nak bukti? try la buat.. pasty berkesan.. jokez2! kihkihkih.. =p seeloknya luangkanlah sedikit masa untuk kerap cuci rambut dan memberi rawatan yang sempurna pada mahkota kita ye kwn2?

Cara Penjagaan Rambut Yang Paling Mudah Untuk Diikuti Tanpa Perlu Pergi Ke Salon.. =p
1) Kerap cuci rambut kalau boleh EVERYDAY or paling "RAJIN" pn cuci selang sehari..
2) Ketika Shampoo urut pelahan-lahan dikawasan kulit kepala.. bukan di rambut AJER ye kwn2? mestyla bermula dari AKAR hingga ke hujung rambut.. tujuannye untuk men"NYAH"kan kotoran & peluh yang melekat di kulit kepala kita ketika berhijab..
3) Lepas shampoo belailah rambut kita dengan perapi, biarkan sehingga 5-10 min & bilas seperti biase.. Kesannya menjadi lebih AWESOME.. INGAT! belai di kawasan rambut ye? bukan kulit kepala.. Perapi ni sifatnye agk berminyak, ia akan menyebabkan permukaan kulit kepala akan tersumbat dan KELEMUMUR mudah membiak dengan pantas berbanding biase..
4) Lakukan hair treatment dlm 2-3 kali seminggu..
5) Setiap kali sikat rambut gunakan jenis sikat yang jarang.. untuk elakkan daripada rambut kita tersangkut pada sikat.. jgn plak kita bg TEKANAN pd rambut kita plak, sikat semahunya sampai lah rambut kita xkusut.. SALAH Tu! care yg btl ----> kita cerai2kan setiap helaian rambut menggunakan jari dengan penuh lemah longlai then dh ok baru la sikat mcm biase.. tehee~
6) Gunakan product rambut yang bersesuaian dengan rambut kita & perlu ade step by step tau? klu niza, niza guna REJOICE "GUNA JARI PUN BOLEH!" =p
7) Jangan menarik rambut terlalu kuat ketika mengikatnye.. ini akan memberi TEKANAN kepada rambut KAMU sndiri.. Belailah dengan cara yang betul jangan ikat terlalu kuat kerana rambut mudah gugur, better just gune CEPIT KETAM je daripada ikat gune getah TEMPER.. =p Tu lbih baik.. DIINGATKAN! jangan ngade2 nak tarik2 rambut GATAL yang kiting2 tu ye? nanti kepala uollz leh botak tengah! uwahh! botak licin kank baru taukk! =p
8) Kurangkan menggunakan HAIR DRYER ye? ini akan menyebabkan rambut menjadi kering dan kasar & barangkali leh Kombang mcm geng ALLEYCAT.. =p gunalah cara manual, balut dengan tuala kering yang mudah menyerap air.. then keringkannya dengan dengan penuh lemah lembut tanpa menyental kepala uollz.. ngee~


Contoh Product Yang Niza Gunakan Sejak Azali Lagi..

1) Shampoo Rejoice..
sume ni niza guna selang seli.. but depends on ur hair, rambut niza ni sume types kt ats ni leh gune coz alhamdulillah rambut niza xbyk ragam.. hihi

2) Rejoice Conditioner..
Same mcm rejoice conditioner ni ugak.. niza lebih suke gune bebas, tapy selalunye niza guna ANTI-FRIZZ & FRUITY SMOOTH Syebab die wane PINK.. haha~ insyALLAH lepas je pakai conditioner ni rambut kita akan jadi lebih lembut & lembab je.. as rejoice tagline "GUNA JARI PUN BOLEH!" =p


3) Creambath Treatmeat ..
Creambath treatment ni tujuannye utk mengurangkn rambut kusut.. Caranya lepas uollz letak conditioner, uollz bilas smpai bersih then apply plak creambath treatment ni.. ratakan pada rambut then bungkus dengan handuk hangat selama 15 minit.. Bilas lagi sekali sehingga bersih..


4) Blondee Crystal Repair Serum..

Crystal Repair Serum ni niza gunakan setiap kali lepas rambut dikeringkan.. sapu sedikit aje hingga hujung rambut dengan menggunakan hujung jari.. serum ni fungsi die mengekalkan kelembutan rambut, senang diurus & membaiki kulit kering.. pstt! rambut kamu ugak akan kekal bersinar & kelihatan sihat tanpa kesan berminyak.. Dengan penggunaan serum ni, rambut kita akn wangi & soft gitu.. SELAMAT MENCUBE! =)

* This serum has been specially developed to repair the ends of hair that are damaged or split. Instant smoothing action for damaged ends works to correct imperfections of the hair shaft. When apply into the ends, its active ingredients will fix onto the areas of the hair that are most damaged. Immediately after use, without rinsing out, hair appears healthy, transformed and full of shine. Combing through becomes very easy. This highly concentrated serum ensures laying protection and gives the hair shaft increased resistance to damage.


p/s : psssttt! Cara pemakanan pun kene jage ugak aw kwn2? kurangkan penambah perisa "AJINAMOTO" tu sume.. Bende ni merupakan perosak kesihatan kita tau & bleh menyebabkan keguguran rambut yang serius.. so be careful dear & 1 more thing kurangkan makanan berminyak..^______^V

5 comments:

lazu iana said...

terimakasih banyak atas tipsnya...
untuk melakukan Creambath ini sebiknya berapa hari sekali...
dan kalau untuk info tren kaos kaki muslimah saat ini seperti apa ya...
bisa kasih infonya juga..

Adelle Alexa said...

yang membedakan Creambath dengan pemberian masker pada rambut apa ya...
dan kalau soal tempat grosir kaos kaki wanita dewasa yang koleksinya lengkap dimana ya

Adeline Niesha said...

salam kenal...
infonya keren dan membantu sekali untuk para muslimah dalam merawat rambut mereka...
dan kalau untuk soal kaos kaki muslimah penunjang penampilan yang bagus seperti apa ya...

nizapinky said...

creambath itu masker untuk rambut.. maaf ye? kaos itu apa ya?

Nazra Sweet said...

macamana nak luruskan rambut yg ikal disebabkan kita selalu pakai getah rambut?