Resepi Nasi Kukus Ayam Rempah!


Terliur Bak Ang!
Bahan A (Nasi Kukus)
4 cawan beras
2 cawan air
3 helai daun pandan

Cara Penyediaan :
• Rendam beras lebih kurang satu jam. Kemudian toskan air dan cuci beras seperti biasa.
• Sementara itu didihkan air didalam periuk kukus. Simpul daun pandan dan rebus bersama air tadi.
• Masukkan beras ke dalam mangkuk besi (sediakan empat). Kemudian tutupkan dengan kain putih pada setiap mangkuk beras atau boleh juga jika anda mempunyai kain putih yang besar, balutkan pada penutup periuk kukus supaya air tidak menitik kedalam beras.
• Kukus beras selama 15 minit. Keluarkan semula beras dan rendam didalam air sehingga beras sejuk. Boleh juga selalu menukar air rendaman supaya beras cepat sejuk. Jika direndam dengan air sejuk, beras akan kelihatan lebih panjang.
• Keluarkan semula beras tadi. Kali ini gaulkan dengan 3 cawan air dan biarkan air menyerap ke dalam beras.
• Kukus semula ke dalam mangkuk besi tadi sehingga 15 minit atau sehingga masak.

Bahan B (Ayam goreng rempah)
• 1/2 ekor ayam (potong dadu), tapi kalau nk seketul2 pn ok. ikot selera masing2. =p
• 3 sudu ketumbar
• 5 biji bawang putih
• Seulas halia
• 1 sudu serbuk kunyit
• Sedikit garam
(Kesemua bahan di atas ditumbuk)

Cara Penyediaan :
1. Gaulkan ayam dengan kesemua bahan B dan perapkan selama satu jam. (lagi lama perap lagi sedap rasanyer) =p
2. Kemudian panaskan minyak dan goreng

Bahan B ( Kuah Kari)
• 1 biji bawang besar
• 2 biji tomato
• 1 biji kentang (potong dadu)
• 1 sudu serbuk kunyit (adabi)
• 2 sudu cili boh/ cili kering dikisar
• 1 paket serbuk kari (adabi)
• 1 tangkai kulit kayu manis • 1 kuntum bunga lawang
• minyak secukupnya untuk menumis
• kuib pati ayam (adabi)
• sedikit daun kari

Cara penyediaan :
1. Kisar bawang besar, tomato & sedikit minyak masak.
2. Gaulkan bahan kisar bersama dengan serbuk kari, kunyit dan sedikit air.
3. Panaskan minyak dalam periuk.
4. Tumis kulit kayu manis dan bunga lawang.
5. Masukkan cili boh dan biarkan garing.
6. Tuangkan pula campuran bahan kisar tadi.
7. Apabila sudah garing masukkan kentang & kuib pati ayam.
8. Kalau xnk pekat masukkan sedikit air.(ikot selera masing2)
9. Taburkan garam.Tunggu sehingga pecah minyak dan SIAP!
SELAMAT MENCUBA!

No comments: